W czym jest najwięcej białka? Białko roślinne a zwierzęce

Skuteczny trening oraz poprawa kondycji i zdrowia to działania, które należy rozpatrywać wielopoziomowo. Dojście do wymarzonej kondycji i wyglądu powinno uwzględniać kilka czynników, którymi są prawidłowo dobrany trening, styl życia i dopasowana dieta. Ważnym elementem jest również zbilansowanie poszczególnych mikroskładników. Jaką rolę w organizmie pełni białko? W czym jest najwięcej białka? Czym różni się białko zwierzęce od roślinnego?

Rola białka w organizmie

Białko to składnik, który pełni bardzo ważną rolę w życiu każdego człowieka. Jego głównym zadaniem jest funkcja budulcowa. Produkt ten umożliwia odbudowywanie naruszonych struktur tkanek, a także reguluje i utrzymuje prawidłowe ciśnienie krwi. Ponadto posiada wiele innych funkcji, którymi są:

  • regulacja parametrów krwi – jest składnikiem limfy, enzymów i hormonów,
  •  wzmacnia odporność,
  • utrzymuje właściwe Ph płynów znajdujących się w ciele człowieka,
  • stanowi nośnik wielu witamin i składników mineralnych, itp.

Białko, ponadto jest bardzo ważnym składnikiem wpływającym na utrzymanie wagi i działania pozwalające zredukować tkankę tłuszczową. Dlatego też osoby uprawiające sport oraz chcące pozbyć się zbędnych kilogramów, powinny wprowadzić w życie dietę wysokobiałkową.

W czym jest najwięcej białka?

Białko to składnik, który znajduje się w wielu składnikach i pokarmach. Osoby aktywne fizycznie mogą również wspomagać się wszelkiego rodzaju preparatami biwakowymi w formie codziennej suplementacji.

Najbogatsze źródła białka w pożywieniu to przede wszystkim:

  • ryby i owoce morza – łosoś, krewetki, tuńczyk, wędzona makrela,
  • jaja,
  • komosa ryżowa,
  • jogurt grecki, jogurt bałkański,
  • nabiał – wszelkiego rodzaju sery: żółte, białe, twarogowe,
  • chude mięso – pierś z kurczaka, wątróbka wieprzowa, pierś z kaczki, itp.,
  • orzechy, pistacje, migdały,
  • fasola i niektóre inne warzywa strączkowe.

Białko roślinne a zwierzęce – różnice

Planując dietę warto również zwrócić uwagę na pochodzenie białka. Źródło uzyskania tego elementu wpływa na wszelkie procesy zachodzące w organizmie. Warto pamiętać, iż składniki pochodzenia zwierzęcego są pełnowartościowe. Kompletność aminokwasów pochodzących z białek zwierzęcych jest większa niż w przypadku produktów roślinnych.

Ważnym elementem jest także strawność białek. Szereg badań wykazało, iż białka zwierzęce są bardziej efektywnie wykorzystywane przez organizm. Przyglądają się tym rozważaniom, nie należy jednak rezygnować ze spożywania mikroelementów znajdujących się w naturalnych, świeżych roślinach. Tworząc zbilansowaną i skuteczną dietę warto trzymać się zasady różnorodności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *