Białko na masę, dlaczego warto dostarczać dodatkowe białko przy wzroście masy mięśniowej?

Dodatkowe dostarczanie białka podczas budowania masy mięśniowej ma swoich zwolenników i przeciwników. Bez względu na to, do której grupy się zaliczasz zapoznaj się zaletami stosowania suplementacji tego składnika odżywczego.

Białko na masę – dlaczego warto dostarczać?

Poza dostarczaniem białka ze zwykłego pożywienia, można stosować jego suplementację. Używa się w tym celu suplementów i odżywek białkowych, które posiadają skoncentrowaną zawartość tego składnika. Dlaczego jednak warto jeść dodatkowe białko? Należy pamiętać, że podczas treningu (szczególnie siłowego) tkanki mięśniowe w wyniku wysiłku są niszczone i dochodzi w nich do mikrouszkodzeń. Aby odnowić i zregenerować mięśnie potrzeba im budulca – czyli białka. Przyspiesza ono proces odnowy włókien mięśniowych, a także dostarcza cennych aminokwasów. Jest to powód, dla którego osoby aktywne fizycznie chętnie sięgają po dodatkowe białko.

Argumenty przemawiające za włączeniem odżywek białkowych do diety:

  • lepsza i szybsza regeneracja mięśni,
  • wzmożenie metabolizmu,
  • zmniejszenie apetytu za zachcianki,
  • wyższa przyswajalność białka w stosunku do tego ze zwykłego jedzenia.

Wzrost masy mięśniowej a białko

Osoby chcące zwiększyć masę mięśniową muszą pamiętać o tym, że samo białko nie wystarczy. Najważniejszą kwestią jest utrzymywanie zdrowej i zbilansowanej diety, a dodatkowe białko, właśnie, powinno być tylko dodatkiem, suplementem. Nawet najlepsza odżywka białkowa nie powinna zastępować właściwych nawyków żywieniowych. Trzeba też zwrócić uwagę na dawkowanie suplementów. jest ono uzależnione m.in. od wagi, płci, rodzaju treningu, diety i oczywiście od postawionego celu. Dobrze by było też nie zapomnieć o treningu siłowym, wszak jakoś te mięśnie muszą się uszkodzić, żeby można było ja odbudować białkiem.

Białko na masę – jak i kiedy?

Wiele osób zastanawia się w jaki sposób włączyć suplementy białkowe w dietę oraz kiedy najlepiej spożyć dodatkową porcję białka. Warto mieć na uwadze jeden podstawowy fakt tyczący się wskazanej dziennej ilości białka. Osoby trenujące powinny spożywać około 1,4 do 2,0 gramów białka na kilogram masy ciała. Nie warto przekraczać tej dawki i mitem jest stwierdzenie „więcej białka, większe mięśnie”.

Spożycie białka należy odpowiednio rozplanować. Podczas budowania masy mięśniowej najlepiej jeść regularnie co 3-4 godziny i dostarczać porcjami białko w ilości około 25-30 gramów. Nie ma większego znaczenia czy białko zostanie przyjęte po czy przez treningiem. Szukasz odpowiedniego biała? Sprawdź ranking białek https://musclefactory.pl/ranking/najlepsze-bialko/

Białko można spożywać w różnej formie, najczęściej spotykaną są szejki, niektórzy używają białka jako składnik deseru, a nawet używają do zamiast mąki w daniach typu naleśniki czy gofry.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *